divendres, 20 d’abril del 2012

Feliç Sant Jordi


Dilluns serà Sant Jordi, el dia del llibre i la rosa. 
Diu la llegenda que el 23 d’abril de fa molt i molt de temps, que un ferotge drac va atemorir tota una contrada: algunes versions diuen que va ser a Montblanc, altres diuen que a Capadòcia. Aquest drac destrossava cases, es menjava el bestiar i atemoria a les persones. Els camperols i els grangers tancaven les granges i vigilaven les vaques, les ovelles, els cavalls i els conreus.

Però el drac tenia gana i els de la contrada van decidir donar-li dos animals al dia per a que no acabés menjant-se a la gent. Però ben aviat el bestiar es va acabar i el rei va haver de prendre una decisió.

Va reunir-se amb els savis de Palau i van reflexionar sobre una solució. Van trobar-la, i tant: una vegada a la setmana, es faria un sorteig amb tots els noms dels habitants. La família reial també se sacrificaria i participaria en el sorteig, ja que s’havia de ser just.

Així ho van fer. Era totalment just. La gent que li tocava es resignava, i deia adéu a la seva família: sabien que no tenien escapatòria.

Però, un dia, el rei va treure un nom a l’atzar. El va llegir en veu alta i es va posar pàl·lid. Li havia tocat a la gallarda princesa, la seva única filla.

Però la princesa era valenta i ho va saber acceptar. Es va presentar davant de la cova del drac amb els ulls brillants i humits però amb actitud ferma.

Però quan el drac es disposava a menjar-se-la, va aparèixer un cavaller. El cavaller Sant Jordi. Va lluitar contra el drac, i va vèncer. De la sang que va sortir del drac, en va créixer un roser de roses vermelles. Sant Jordi en va oferir una a la princesa. D’aquí ve la tradició de regalar la rosa als enamorats. 

Pel que fa al llibre, es diu que Shakespeare i Cervantes van morir el dia 23 d’abril, però això només és una aproximació a la data de la seva mort.
Dilluns 23 en aquesta escola ens diran els guanyadors dels jocs Florals.

Aquí us deixem un video de la Llegenda de Sant Jordi.

1 comentari:

  1. Hola!
    Aquesta llegenda és una mica diferent, potser us sabeu una altra versió de la llegenda.
    Andrea Ribera

    ResponElimina